Jakie są właściwości i zalety kaszy orkiszowej?

Orkisz i tym samym kasza orkiszowa jest prawdopodobnie najstarszą rośliną uprawną w historii i uważa się, że była używana już od 8000 lat wstecz. To zboże jest blisko spokrewnione z pszenicą. Kasza orkiszowa jest on wypełniony składnikami odżywczymi, witaminami, minerałami i kluczowymi związkami organicznymi, które nie znajdują się w innych zbożach i rodzajach pszenicy, co może opisywać odnowioną fascynację orkiszem. Orkisz to nie tylko mąka, ale również orkiszowe kasze, które obecnie w Polsce są mało popularne, ale zyskują coraz większe grono zwolenników.

Co zawiera w sobie kasza orkiszowa?

Oprócz tego, że jest to bardzo funkcjonalny i jednocześnie uniwersalny przysmak, kasza orkiszowa obfituje również w składniki odżywcze, których wiele innych rodzajów zbóż zazwyczaj nie posiada. Jest bogata w węglowodany, ma naprawdę wysoki poziom w odniesieniu do białka (21% z RDA) i błonnika (30% na porcję). Są to imponujące wyniki. Jak również posiada ona wiele ważnych składników, wśród których jest dużo:

  • żelaza,
  • magnezu,
  • fosforu,
  • cynku,
  • niacyny,
  • tiaminy,
  • B6.

Jak kasza orkiszowa ułatwia trawienie?

Wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika w kaszy orkiszowej zapewnia, że bardzo pomaga w zdrowym trawieniu. Błonnik wspomaga wchłanianie składników odżywczych, jak również przemieszczanie się pokarmu z przewodu pokarmowego, przyspieszając wchłanianie składników odżywczych i pomagając zmniejszyć stan zapalny, skurcze, usunąć nadmierne gazy, zwalczać biegunkę oraz poważniejsze problemy żołądkowo-jelitowe, na przykład wrzody. Kasza ma jedną z wielu najwyższych zawartości błonnika spośród innych odmian kaszy.

Czy kasza orkiszowa zmniejsza poziom cholesterolu?

Błonnik pokarmowy odgrywa istotną rolę w procesach organizmu, pomagając obniżyć liczbę niebezpiecznego cholesterolu w procesach zachodzących w organizmie. Może łączyć się z wchłanianiem cholesterolu i dodatkowo hamować wchłanianie cholesterolu pochodzącego z pożywienia. W rzeczywistości, można za jego pomocą regulować odpowiednią równowagę kwasów tłuszczowych.

Jak kasza orkiszowa poprawia przepływ krwi?

Wysoka liczba żelaza znacznie poprawia krążenie krwi. Żelazo i miedź są niezbędne do tworzenia komórek czerwonych naczyń krwionośnych. Kasza orkiszowa zwiększa przepływ krwi i może nawet zwiększyć wzrost nowych włosów. Niacyna jest prawdopodobnie niezbędną witaminą, która znajduje się w znacznych ilościach w kaszy orkiszowej. Niacyna odgrywa integralną rolę w poszczególnych procesach.